Vitrazi - Stained glass

Aleksandar M. Lukic

                              Publications - Publikacije

      .

    Imam tu cast i zadovoljstvo da su me autori ove knjige, istoricarka umetnosti gospodja Danijela Kracun i gospodin Charles McFadden uvrstili izmedju 108 umetnika iz celog sveta, uglavnom iz Amerike, Engleske i nas nekoliko iz Evrope. Zajednicko za sve autore u knjizi je da koriste staklo kao materijal svog umetnickog izrazavanja  i to koristeci razne tehnike : vitraz, slikanje na staklu, fuziju, peskarenje, graviranje, duvanje i kombinovanje vise tehnika paralelno.... Moji radovi su predstavljeni sa sest fotografija, na tri strane. Knjiga sadrzi 208 strana, veoma je luksuzno opremnjena sa vise od 500 fotografija izvanredno odstampanih na vrhunskom papiru, sa tvrdim povezom . Odabir umetnika i radova je odlican .  Toplo preporucujem knjigu svim ljubiteljima umetnosti. 

ATLAS LIKOVNIH UMETNIKA PRIMENJENIH UMETNOSTI I DIZAJNERA SRBIJE 21 VEK

ATLAS LIKOVNIH UMETNIKA PRIMENJENIH UMETNOSTI I DIZAJNERA SRBIJE 21 VEK

SLOBODAN MALDINI & SOFIA LANCOS MALDINI 

Beograd, 2014. 

 

                                Vitraži i fuzionisano staklo

Vitraži i fuzionisano staklo je knjiga koja je objavljena 2013. godine povodom desetogodišnjeg stvaralaštva Aleksandra M. Lukića. U izboru Slavice Vinčić, istoričara umetnosti, sa 625 fotografija u koloru, na 116 stranica su predstavljeni odabrani radovi svrstani u nekoliko poglavlja: Crkvena ( ili hramovna ) umetnost, Sakralna primenjena umetnost, Radovi primenjene umetnosti, Dekorativna umetnost i Umetnički radovi.

Autori tekstova: Slavica Vinčić istoričar umetnosti, dr Rita Fleis, Milanka Berberović profesor emeritus Univerziteta umetnosti u Beogradu i Aleksandar Mijatović redovni profesor unutrašnje arhitekrure na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. 

Štampanje pomoglo Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Republike Srbije.

RUKOVET, broj 5-8/2011, casopis za knjizevnost, umetnost i kuluru

                                     

 

  

                               Reciklirana stvarnost Aleksandra M. Lukica

                                 ( Povodom izlozbe CREATIVE GLASS)

 

 

Poslednji radovi Aleksandra M. Lukica ukazuju na nove momente u razvoju ovog u svetu veoma priznatog umetnika. Na izlozbama u Muzeju Vojvodine (april tekuce godine)  i  samostalnoj izlozbi pod nazivom CREATIVE GLASS,  (Subotica, maj, 2011.)  promene svedoce kroz znacajan broj predmeta od fuzionisanog stakla, a radovi u klasicnoj tehnici vitraza ustupili su mesto novoj, recikliranoj tehnologiji i stvaranju  cisto vajarskih formi.

 

Izlozba Aleksandra M. Lukica prva je organizovana postavka njegovog rada u Subotici, gradu u kome zivi i stvara. Iako predstavljena u skucenom prostoru male galerije Gradske biblioteke, bila je prijatno iznenadjenje za predstavnike najpoznatije suboticke galerije Likovni susret, kao i za likovne kriticare od autoriteta i kolege stvaraoce iz Vojvodine koji su prisustvovali njenom otvaranju, ili je posetili tokom desetodnevnog trajanja.

Do ove izlozbe nebi doslo samo logicnim prepoznavanjem vrednosti radova koji su godinama predstavljani u brojnim galerijama i muzejima sirom Srbije, da se u ruci ucene bibliotekarke suboticke Gradske biblioteke  mr Rite Flis, nije nasao podatak sa internet prezentacije autorske knjige dvoje poznatih istoricara umetnosti iz Amerike, ( Daniele Kracun i Carlsa Mc Fadena…) koji su u bogato stampanom delu  od 208 stranica, cak tri ustupili radovima pomenutog  umetnika, a knjiga pod nazivom CREATIVE GLASS uvrstila je naseg umetnika medju 108 autora koji se u svetu bave umetnickim istrazivanjem i primenom novih tehnologija u radu sa staklom. Za postovanje je i podatak da se mesecima njegovo ime pojavljuje na prvom mestu u konkurenciji od 600 svetski priznatih galerija,  sa statusom “najpopularniji”.

Bitan je  momenat transformacije tehnoloskog postupka u stvaranju novih formi u staklu, a samim tim i novog citanja Lukiceve kreativne ideje. Izlozeni predmeti podeljeni su po ciklusima razlicitih po tehnici nastajanja, ali vitraz ostaje kao intuitivni  credo za gradjenje nove ideje, prevashodno umetnickog karaktera, postepeno ga udaljavajuci od zanatskih vestina rukovanja lemilicom i olovom, toliko vaznih u postupku izrade  vitraza.

Ciklus prozori donosi stvaralacki potpuno nesputane forme  geometrijskih oblika, sa nekom vrstom apliciranih detalja staklenih komada nadjenih u okruzenju  koji nastaju u procesu prethodnog i naknadnog topljenja do izvesne tacke kada temperatura pocinje da utice na formu. Lukic je majstor da zaustavi dejstvo mocne, uzarene peci i jos ostavi prostora za modelovanje prema unapred vidjenom obliku.

Navedeni ciklus autor je zapoceo sa namerom da angazovano utice na stvaranje “ekoloske” svesti ove civilizije, dajuci joj sansu da svojim trajanjem u vremenu i sasvim odredjenom prostoru, nadzivi epohu stvarnosti formirane za kratak period.

Tako umetnik svojim radovima koji nastaju u okviru pomenutog ciklusa, vraca zivot zaboravljenim detaljima nekada luksuzno opremanih administrativnih gradjevina ili porodicnih kuca sa prozorima koji su omogucavali posmatracu dozivljaj  dugotrajne slike sveta oko nas, dok ih u  sadasnjem vremenu zamenjuju ruznim, kineskim plagijatima od plastike…U prigusenom sjaju prozorskih otvora hramovne arhitekture on vidi sansu da se savremeni covek odbrani od ljudske strasti za rusenjem, a hramove, rasute sirom Srbije, istice kao konstantu trajanja i duhovnu vertikalu civilizacie kojoj i sam pripada.

U predmeta utilitarne namene, autor zadrzava etericnost enrgije prepoznatljive i dopadljive istovremeno. Predmeti  iz ciklusa metamorfoze pokazuju energetski zgusnute cestice u formama nimbusa ili posebnim oblicima  koji  nose nazive kosmoloski, oni neminovno asociraju na veliki prasak prepun uzarene vatre u momentu stvaranja sveta, dajuci time sansu i onom mnogo manjem prasku (prema slicnom principu) koji se radja u ideji, a nastaje u uzarenoj peci. Tako, postupno, od misticnog ambijenta u hramovima u kojima godinama radi vitraz, Aleksandar Lukic na poslednjoj izlozbi u Subotici, predlaze dela pune plastike najrazlicitijih formi koja nastaju u pecima, samo njemu znanim postupkom, bez primene tradicionalnih tehnika u radu sa staklom.

U opusu ovog umetnika,  nasli su se i komadi iz ciklusa na talasu vetra, ukrasno-upotrebne skulpture manjih formata za koje je interesantno napomenuti da su bile presudne u odabiru za knjiguCREATIVE GLASS pomenutih dvoje americkih autora. Svi navedeni predmeti nastali su ustvaralackoj fazi pod nazivom igra staklenih perli, I, II, i III, a rasporedjeni u  savrsenom redosledu Heseovske price izvedene u mocnom kontrastu boja i olovnih okvira na staklenim povrsinama u cik-cak ritmu u brojnim poljima. Na izlozbi u Subotici pokazano je nekoliko radova, cime je i ciklus“staklenih perli” zaokruzen.

 

 

Novi Sad, juna 2011.g.                                                                                Slavica Vincic,

                                                                                                              istoricar umetnosti     

 

 

 

 

 

      ŽAR U STAKLU

 

Retki su savremeni umetnici u tehnici stakla u svetu. O njihovom radu Danijela Kracun i Čarls Mekfaden (Charles McFadden) uredili su monografiju Kreativno staklo (Creative Glass) u izdanju Šifer Pablišing LTD. (Shiffer Publishing LTD.2010. godine. U knjizi su zastupljeni sto i osam umetnika iz svih krajeva sveta čiji je medij staklo u različitim tehnikama obrade. Slikarske tehnike obuhvataju slikanje na staklu kao površini i slikanje staklom u boji, livene staklene skulpture, vitraž, te staklo kombinovano drugim materijalima-metalima i keramikom.

Predstavljanje umetnika je uglavnom jednoobrazno: kratka umetnička biografija sa opisom tehnike u kojoj radi, najzad autopoetika umetnika. Tu su zastupljeni umetnici različitih generacija, profesionalci i amateri. Veoma je korisna informacija o mogućnosti kontaktiranja umetnika, pre svega elektronskim medijima. No, ovaj zgodan katalog bogato je ilustrovan reprodukcijama na dovoljnom prostoru (2-4 strane) za svakog umetnika tako da se dobija pravi uvid u tehniku i estetiku umetnika i vizuelno, što je dakako nekad i značajnije od verbalnog opisa.

Za ovu priliku bih izdvojila samo nekoliko umetnika koji mogu da imaju istaknutiji kulturni značaj za našu sredinu. To su: Katalin Dragomir (Catalin Dragomir) iz Deve u Rumuniji (str. 66) i Igor Eugen Prokop iz Višegrada u Mađarskoj (str. 158-160). Katalin Dragomir svojim jednobojnim skulpturama istražuje providnost, prozračnost. Nasuprot njoj, u svojim slikama raskošnih boja i dinamike Eugen Prokop sintetizuje svoja interesovanja za biologiju i likovno, što je studirao i predavao u školi.

Među najboljih sto i osam likovnih umetnika ove tehnike, koji su u ovoj monografiji predstavljeni, ubraja se i naš zavičajni umetnik Aleksandar M. Lukić (str. 122-124). Kao najbolje predstavnike njegove umetnosti knjiga reprodukuje vitraže različite likovne vrste: Super novaSuper nova strop (dva detalja) predstavljaju apstraktni motiv u obradi pretežno klasičnog vitraža. Za razliku od njega, Talas vetra kao vitražna skulptura predstavlja vitraž u prostoru, da bi Purpurna izmaglica kao vitražna skulptura bila istovremeno i vitraž zatvorene površine u prostoru i staklenu skulpturu u klasičnom smislu. Najzad, Vinova loza (detalj vitraža) je klasičan vitraž sa stilizovanim realističnim motivom.

Dakako, ovo je samo mali broj dela Aleksandra M. Lukića. Mnogo bolji uvid se stiče u elektronskim medijima koji obiluju reprodukcijama, te brojnim izložbama, od kojih je jedna bila održana u Galeriji Gradske biblioteke u Subotici od 9. do 13. maja 2011. godine pod naslovom Creative Glass prema knjizi tragom koje je i nastala ideja da se ta izložba tu organizuje. Izložbu je otvorila viši kustos Slavica Vinčić koja prati umetnički razvoj Aleksandra M. Lukića od samog početka njegovog stvaranja u staklu, jednoj od dva umetnička interesovanja A. M. Lukića. Naime, druga je fotografija, kako to u monografiji Kreativno staklo saznajemo. On ima brojne samostalne i kolektivne izložbe širom Srbije. No, one predstavljaju privremenu mogućnost upoznavanja sa njegovim delima. Trajnu izložbu predstavljaju oni izvedeni na sakralnoj arhitekturi, takođe širom Srbije, pa čak i profanim, kao što su to privatni stanovi ili hoteli.

Poetika Aleksandra M. Lukića je jedinstvena u svetu po estetički osmišljenim metalnim delovima vitraža poput čvorova i traka koje na njemu svojstven način ističu samo staklo. Za subotičku izložbu Lukić je pripremio dodatnu kolekciju studija u vitražu, od kojih se posebno ističu naročito osmišljeni prozori. O njima Slavića Vinčić kaže (Vidi isti broj Rukoveti pod naslovom: Reciklirana stvarnost Aleksandra M. Lukica ( Povodom izlozbe CREATIVE GLASS) ) Ciklus prozori donosi stvaralacki potpuno nesputane forme geometrijskih oblika, sa nekom vrstom apliciranih detalja staklenih komada nadjenih u okruzenju koji nastaju u procesu prethodnog i naknadnog topljenja do izvesne tacke kada temperatura pocinje da utice na formu.'

Aleksandar Lukić neumorno istražuje mogućnost imetničkog izraza u staklu, posebno u vitražu, i na svakoj novoj izložbi predstavi ciklus novih artefakata tako da se u njegovom radu ova umetnost u mnogome menja, kako u tehnici, tako u temama i idejama. Tako je Subotica u umetniku Aleksandra M. Lukića dobila, rame uz rame sa starim, klasičnim vitražima u oknima javnih kulturnih ustanova, čitavu seriju najsavremenijih umetničkih radova, podjednako utilitarnih kao i odvojenih umetničkih predmeta, u samom svetskom vrhu stvaralaštva u staklu, zbog čega, svakako, pored nekoliko, pre svega, uglednih festivala, ali i drugih kulturnih zbivanja, Subotica ulazi u metropole svetske umetnosti, te je i informacija o monografiji Kreativno staklo (Creative Glass) od izuzetne važnosti za naš zavičaj.

 

                                 Mr Rita Fleis, bibliotekar zavičajnog odeljenja Gradske biblioteke u Subotici

 

 

 

 

 

  

                         

 

Recent Videos

2383 views - 0 comments
2712 views - 0 comments